Uusi jäsen

Liity ja osallistu, olet tervetullut.

Tämä sivu on avattu Sinua varten.

Takanas on pitkä tie, se tarinoita täynnä lie? 
Kerro meille, kerro heille, kerro, kerro tovereille. Tao tarina turuille, runo riimitä riveille ;O)  tb.
Juttuja, runoja, matkakertomuksia ja vaikkapa ohjelmavinkkejä voi lähettää sähköposti-osoitteeseen:
teuvo.blomster@gmail.com tai paula.happari@gmail.comKuva Varttuneet kuorosta kevätkonsertissa 2017

Vuokatin Kesäpäivät (12-15.6.2017)
Tarttasimme Linja-autoasemalta 12.6. klo10.00 matkanpäänä Vuokatti. Päätimme lähteä kuoron ja liikunnan kanssa päivää aikaisemmin kuin muut. Majapaikkamme oli ensimmäisen yön hotelli Katinkulta. Siellä tapahtui kaikki esiintymisetkin isolla areenalla. Seuraavat kaksi yötä olimme Vuokatinmaalla mökeissä. Maanantai-ilta vietettiin rentoutumalla, kuinkas muuten kuin laulaen.

Juhlissa oli tiistaina Kainuulaisten järjestämää ohjelmaa ja kyllähän siellä osataan.
Yhteisharjoituksia oli paljon isolla kuorolla ja liikunnalla. Täytyihän kaikki menna nappiin esityksessä. Liikunnan esityksiä oli ilo katsoa. Oli tasokasta katsottavaa.
Arpajaiset pidettiin tietenkin ja voittoja oli jokainen tuonut tullessaan, vähän kartuttaa matkakassaa.
Näkemistä, kokemista, kilpailuja ym. olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta kun esiintyy ohjelmissa, on aikatauluihin sidottu. "Varttuneet" kuorokin sai esiintyä iltamissa ja olihan se meistä upeaa.
Vuokatinmaalla ei ollut aamiaisia, mutta meillä on semmoisia ihmisiä, jotka olivat järjestäneet että kaikki sai puurot ym.vermeet, eikä kukaan jäänyt nälkäiseksi. Kiitos, Erkki, Hilkka, Päivi ja Tuulikki. Erityiskiitos vielä Päiville matkanvetäjän tehtävästä. Kaikki hoitui ajallaan ja bussilla oli liikettä Aasta-Beehen.
Esitykset oli mahtavia ja juhlapuhujina Martti Korhonen ja Merja Kyllönen puhuivat asiaa.

Matka oli aika raskas, mutta hauskaa oli ja jäi mukavia muistoja pitkäksi aikaa.
Piirteli Helmi

Jukka Kuoppamäki ja Veikko Kettunen jutustelemassa.

KAAMOKSEN KRUUNAJAISET KUNTORANNASSA
(11-15.1.2017)
Tulipahan taas kerran käydyksi Kuntorannassa. Tällä kertaa kruunattiin/kaadettiin kaamosta ja tultiin hyvälle tuulelle, kuten Kuntorannan mainos on luvannut. Ryhmämme ei ollut suuruudella pilattu, mutta noin kymmenen hengen joukkueemme täydensi mukavasti joukkoa, jota oli saapunut paikalle lähes jokaisen aluejärjestön alueelta.
Moninainen oli se murteitten ja yleiskielen sekoitus, joka kuului sieltä missä vain erisuuruisia ryhmiä oli koolla. Tärkeintähän onkin se, että voidaan tavata vanhoja ystäviä ja -tuttuja ja myös löytää uusia tuttavuuksia. Kuntoranta eri tapahtumineen on oiva paikka "tulla valmiiseen ruokapöytään" ja nauttia myös kanssaihmisten seurasta.
Tämänkertaiseen Kaamoksen "nujertamiseen" olikin laadittu erinomaiset lääkkeet: Kuultiin Kannaksen lauluja sota-ajalta muonituslottien ja maanpuolustajajermujen esittämänä. Hengellisempää musiikkia tarjosi Akaasia-Cospel-kuoro. Jukka Kuoppamäki palautti taas mieliimme musiikkikappaleita 60-luvulta alkaen. Kyllä mies ja kitara olivat varsin toimiva ja viihdyttävä pari.
Se niin monelle tärkeä tanssimisen mahdollisuuskin oli huomioitu. Ravintolassa tanssittiin karaoken tahdissa ja Eevansalissa elävän musiikin tahdissa, jota tarjosi Seniori-Make klarinetistin ja kettuveksin osittain täydentämänä. Make soitteli myös päivätanssit ja veti yhteislaulutapahtuman. 
Tanssin järjestäminen kahdessa tilassa samaan aikaan, olisi ehkä vaatinut hyvin onnistuakseen enemmän tanssikansaa. Mielenkiintoinen havainto kuitenkin oli, että karaokepuoli veti porukkaa paremmin. Lieneekö syynä ollut palvelutiskin läheisyys. Ehkä kuitenkin laulamisen palo oli se merkittävin tekijä. Jatkossa karaoken ja elävän tanssimusiikin jaksojen porrastaminen ajallisesti, ehkä toimisi paremmin kuin hajauttaminen eri tiloihin.
Kuin pisteenä iin päälle on todettava, että Kuntorannan monipuoliset terveys/kuntopalvelut olivat täysitehoisesti käytössämme, joten "ruumis
ja sielu" ravittuna oli kiva lähteä kohtia kohti kuka milläkin kulkuvälineellä.
Veikko Kettunen


Kuoron ohjelmaa iltajuhlassa.

Musiikkikurssi 21-25.10.2016 Kuntorannassa

Meitä matkasi 14-hengen iloinen porukka Varkauteen oppimaan uutta musiikkia Vuokatin kesäpäiviä varten. Opettajana oli "meidän" Ahti Sepp ja Sauli Malinen. Osa kurssilaisista oli ollut opiskelemassa jo keväällä ja heillä olikin stemmat hyvin hallussa.
Sunnuntaina oli omaa ohjelmaa kaikilta kurssilaisilta ja saimme nähdä liikuntakurssilaisilta kivan ohjelman. Mekin saimme aikaan kolmen ryhmän lauluohjelman.
Kurssin isäntäparina toimi Hilkka ja Erkki Kukkonen, heillä oli hyvä kokemus jo muilta kursseilta. Kuoron johtajana toimi tuttuun tapaan Antti Vainikainen. Soittajat oli kovilla, kun vielä illalla soittivat ja saivat tanssijalat vipattamaan.
Maanantaina pidimme konsertin ravintolasalissa ja illan juonsi Erkki Kukkonen tyylikkäästi. Uusia kurssilaisia ja lomanviettäjiä oli tullut ja niinpä meillä oli hyvä yleisö. Lauloimme lopuksi Finlandian ja saimme kuulemma silmätkin kostumaan.

Monen vuoden paussin jälkeen tuntui kivalta olla isossa ja erilaisessa joukossa oppimassa uutta. Kurssi oli raskas, mutta siitä jäi vain mukavia muistoja. Usean suusta kuuluikin, että "pitää tulla uudestaan".
Suuret kiitokset opettajille, kurssilaisille, soittajille, sekä isännälle ja emännälle.
Muisteli Helmi


Kuusena Kainuun korvessa.

KOHTI VUOKATTIA ENSI VUODEN KESÄKUUSSA

Kuntorannassa pidettiin Musiikki- ja Liikuntakurssi 21-25.10.2016. Liikuntakurssin ohjelmaan tuli ja tulee kolme eri esitystä. Kaikki aiheiltaan erilaisia. Olemme kuusia Kainuun korvessa, Juhannustansseissa, sekä Tuuliviirejä. Että sellaista.
Meitä opetti kolme eri ohjaajaa, sekä vielä kehonkielen opettaja. Eli tietoa tuli roppakaupalla. Aluksi tuntui että kaikki on yhtä sekamelskaa, mutta kun tunti toisensa jälkeen opeteltiin, niin alkoi syntymään jotain tolkkua. Nyt vaan pitää saada vielä oma pää järjestykseen. Onneksi opetuksen voi jakaa kahdelle, sekä videot ja paperiohjeet muistin tueksi. Sitten vaan siirtämään opittua eteenpäin. Onneksi meidän oma liikuntaporukka ei säikähdä uusia juttuja. He ovat valmiita hyppäämään mukaan.
Tässäpä pakollinen osio.
Vähän kevyempään kuului tanssit joka ilta. Onneksi oli laulajat, soittajat ja tanssittajat omasta takaa. Eihän sitä olisi kehdannut sanoa olevansa liikuntakurssilaisia, jos olisimme jääneet illaksi nukkumaan huoneisiin. Niin että liikkumaan vaan ja mehän liikuttiin ja aamulla taas juhannuskokoksi.
Mukava vaikka vähän rankanpuoleinen kurssi. Saivatpahan aivot ja jäsenet kyytiä. Kiitos musiikkikurssilaisille. Loistava idea pitää kurssit samaan aikaan.
Ei muuta kuin töihin ja nokka kohti Vuokattia.
Aira Jokela


Yhdistyksen lauluryhmä Sinitaivas herkistämässä kuulijoitaan.

Kahvikonsertti 9.10.2016

Päätimme laulujaostossa, että pitäisimme kahvikonsertin Aleksinkulmassa. Suunnittelimme, että sunnuntai olisi hyvä päivä tapahtumalle.
Meillä oli jo keväältä ohjelmisto valmiina Varttuneet kuorolla, sekä kaikilla lauluryhmillä. Ohjelma tarvitsi vain vähän tuunaamista.
Saimme konserttiin vierailijaksi Oulu Opiston mandoliiniryhmän ja solistina lauloi Veikko Kettunen. Oli kivaa vaihtelua kuorolaulun ohella.
Pentti Kellokoski esitti Kreikkalaisen laulun ja oli mukavaa kuultavaa. Olimme yllättyneitä miten suuren suosion konsertti sai. Tupa oli ihan täynnä ja yleisöltä saimme tyytyväisiä kommentteja.
Johtajana toimi Ahti Sepp, ohjaajana Pentti Kellokoski ja säestäjänä Hannes Leskinen.
Päätimme, että uusimme tapahtuman ensi vuonna. Olimme niin "Tyytyväisiä!"
Helmi Hartikainen


Kanavakierroksella luonto tarjoaa kauniita maisemia ja ainakin tällä kertaa kaunista auringonpaistetta. Kuva: Seija Revonoja

TUETULLA LOMALLA KUNTORANNASSA

Mikäpä voisi olla mukavampaa, kun tuettu loma Kuntorannassa. Saimme lomalle ainoastaan 20 paikkaa, mutta ystävämme Muhokselta eivät saaneet muutamaa viikkoa aiemmin omaa kiintiötään täyteen, joten osa jäsenistämme pääsi lomailemaan "naapuriavun" turvin. Kiitos Muhoksen Elry:lle.
Kun kyseessä on loma Kuntorannassa, ei oman ryhmän pääluvulla ole ratkaisevaa merkitystä, onhan Kuntorannassa tarjolla monenlaista aktiviteettia: monipuolista liikuntaa, karaoke- ja elävän musiikin tanssi-iltaa ja sähköveneristeilyä savonkielen oppitunteineen upeassa vesistömaisemassa. Kanavalenkin kiersimme joukolla, jossa ikähaitari oli 65-94v. Virkeimmät lienee kiertäneet lenkin päivittäin. Sisäliikuntaa oli päivittäin sekä kuivassa että "märkätiloissa". Kukapa olisi uskonut kuinka kiivaasti sydän alkaa pompottaa allastanssin pyörteissä! No, allastanssia ei voine syyttää pienestä romanssinpoikasesta, jonka syntysanat taidettiin lausua jo majoittumisvaiheessa? Ei kerrota enempää.
Omaa luokkaansa oli myös mainiot hoito-osaston palvelut monine hoitopalveluineen. Kuntotestissä voitiin nähdä nykyinen kuntotaso ja oli mahdollisuus verrata tasoa aiempiin mittaustuloksiin. Kiitokset Raija Puumalaiselle tiiviistä katsauksesta Kuntorannan historiaan, kiitoset myös koko Kuntorannan joukkueelle ja tietysti mahtavalle lomalaisryhmällemme. Toivottavasti jokaisella oli kivaa. Minulla ainakin oli.
Lomamuistelut kirjasi Veikko Kettunen Oulun Työväen Eläkeläiset ry

SYYSTÄRRÄYSTEN 2016 MUISTELUA JA VÄHÄN MUUTAKIN.

Olin mukana Jokilaaksojen Aluejärjestön järjestämällä "tärräysmatkalla" ensimmäisessä tärräystapahtumassa. Kun tapahtumasta on julkaistu varsin kattava kuvaus Eläkeläinen-lehdessä, tyydyn vain toteamaan lyhyesti miten matka laajan toiminta-alueen puitteissa onnistui. Jokilaaksojen alue sijoittuu alueelle, joka rajoittuu (karkeasti ilmaistuna) Pyhäjärvi-Sievi-Kalajoki-Raahe-Oulu-Ii-Pudasjärvi-Kuusamo-Utajärvi-Muhos-Tyrnävä-Pyhäjärvi. Yhteisen kuljetuksen järjestely alueelta on varsin "haastavaa". (Niin se on varmasti myös Lapin alueelta).
Bussilastimme koostui pääasiassa Kalajoki-Ylivieska-alueelta. Oulusta oli vajaat kymmenen henkeä. Bussimatka edestakaisn oli n.1100 km. No, eihän tuosta matkan pituudesta haittaa ollut, kun matkalle valikoitui sopivat taukopaikat ja Suorsan Liikenteen hoitama palvelu pelasi joustavasti. Oli oikein hyvä, että alueen eteläinen osa sai kootuksi matkalle niin suuren joukon iloisia positiivisella mielellä olevia matkalaisia. Kiva oli olla mukana yhteisellä tärräysreissulla. Palvelut Kuntorannassa toimivat mainiosti myös hoitojen osalta. Jopa Eevansalin estradilla krampannut säärilihakseni sai pikahierontaa, josta avusta haluan kiittää henkilöä, joka jäi minulle vain muistoksi siitä, että apua voi löytyä ihan yllättäen.
Kuntorannan palveluja aktiivisesti käyttäneenä olen vakaasti sitä mieltä, että Kuntorannassa tulee hyvälle tuulelle. Siellä tapaa useimmiten myös tuttuja ja jos ei entisiä tuttuja ole, niin siellä voi ottaa aloitteet omiin käsiin ja kokeilla, eikö uusia tuttavuuksia syntyisi. No tietysti joskus tapaa ihmisiä, jotka eivät seuraa kaipaa, mutta se asia selviää hyvin pian, kun kokeilee "kepillä jäätä".
Erilaisia tapahtumia (syystärräykset, kaamoksen kruunajaiset, erilaiset kurssit) kannattaa paikallisyhdistysten ja aluejärjestöjen hyödyntää. Se on parasta "lääkettä" Kuntorannan (kin) aneemiseen käyttöasteeseen ja siitä saa myös hyvää mieltä ja kivoja kokemuksia eläkepäivien piristämiseksi. Joku on viisastellut, että kehitys voi alkaa ihan päättömistäkin ajatuksista. Itselläni on käynyt mielessä kysymyksiä: Voisiko Kuntorannan toiminta tai osa toiminnoista siirtyä pääkaupunkiseudulle? Voisiko Järjestön toimistopalvelut sijoittaa Kuntorantaan? Kannattaisiko selvittää palveluasumisen yksikön perustaminen osaan Kuntorannan tiloista? Estääkö kiinteistön kauppaan aikoinaan laitetut ehdot em. toimet? Kuinka paljon jäsenistön käyttöosuutta pitäisi nostaa, tai mikä käyttöaste takaisi että Kuntoranta pystyisi vastaamaan velvoitteensa Järjestölle? Tässä oli muutamia "päättömyyksiä".
Sainpahan sanotuksi! Veikko Kettunen Oulun Työväen Eläkeläiset ry

Kesäteatteri Suomussalmella

Teimme sunnuntaina 7.8 perinteisen tatteriretken Suomussalmelle. Mukana oli 50 innokasta osallistujaa bussi kuljetuksella ja muutamat meistä tekivät nostalgisen matkan "Lättähattu" junalla oikein pitemmän kaavan kautta.Vanha sanonta "ilma on kuin morsian" piti matkalla paikkansa. Kuten aina Suomussalmen kesäteatteri oli nytkin täynnä. Schroderuksen kirjoittama näytelmä Otsasi Hiessä käsitteli niitä aikoja, kun Suomea alettiin uudelleen rakentaa raskaiden sotavuosien jälkeen. Meistä hyvin monet muistavat lapsuus ja nuoruusvuosiltaan nämä ajat ja näytelmä kosketti syvästi. Se oli kunnian teko niille raatajille, miehille ja naisille, joiden ansiota on tämä Suomen nykyinen hyvinvointi. Minua aina jaksaa ihastuttaa näyttelijöiden aito kainuun murre ja harrastelija teatterin taso. Vaikka matkalla menee koko päivä, kannattaa käydä Suomussalmella teatterissa, se on aina elämys.
Kiitos kaikille mukana olleille.
Muisteli Paula

Reissu Kainuuseen

Kajaanin Eläkeläiset järjesti kesäjuhlan 20.7.2016 Jormuan lavalla. Avajaissanoissa yhdistyksen puheenjohtaja Raili Myllylä puhui ihmisarvojen kunnioittamisesta, sekä muista tänä päivänä esillä olevista tärkeistä asioista. 
Päivän ohjelmanumeroissa Kosken Laulu esitti kolme laulua. Katja Hänninen kertoi juhlapuheessaan eduskunnan ajankohtaisista asioista. Uudenlainen ohjelmanumero oli istumatanssi, joka liikuttiin Emma laulun tahtiin. Sketsi ja kansantanssi oli taattua laatua. Lopuksi kansantanssijat ottivat yleisön mukaan viimeiseen esitykseensä, joka olikin uusi elämys monelle tanssiin osallistuneelle. 
Juhlan lopuksi paikalle saapunut väki sai tanssahdella harmonikkakerhon soitellessa mukavaa tanssimusiikkia. Yhdistyksemme puheenjohtaja Veikko Kettunen oli lainassa soittajilla ja toimi ansiokkaasti tanssien solistina.
Kaiken kaikkiaan mukava päivä.

Kirjoitteli:
Aira Jokela


Pentti ja Veikko soittelivat taiiteilijan kanssa retkeläisten ratoksi.

Kesäretki!

Olimme kutsutut Eläkeläiset ry:n kolmen pohjoisen Aluejärjestön kesäpäiville Leville 19.-21.6.2016. Samalla vietimme Lapin Aluejärjestön 45-vuotisjuhlia.

Yhdistyksemme iloista väkeä oli jälleen linja-autolastillinen. Majoituimme Levihotelliin, johon oli tullut väkeä ympäri Pohjois-Suomen. Tulopäivänä ohjelma oli vapaata.Tanssitaitoiset nauttivat illallla hotellin parketin luistavuudesta.

Seuraavana päivänä aamiaisen jälkeen suuntasimme Pöntsöön taiteilija Reijo Raekalliota tapaamaan. Taiteilija ja muusansa ottivat meidät vastaan ystävällisesti. Rouva kertoi miehensä kehitysvaheista, jonka jälkeen itse taiteilija esitteli tuotantoaan, sekä sitä mitkä asiat ovat vaikuttaneet hänen töihinsä. Tietenkin Lapin luonto, eläimet, ihmiset ja hänen omat kokemuksensa näkyvät seinillä olevissa tauluissa. 
Kun sitten pääsimme niitä katselemaan erikoisissa talon huoneissa, joissa jokaisessa oli vino seinä, ihastelimme kaikkea sitä miten luonto on inspiroinut taiteilijaa. Erityistä olivat tanssivat parit. Liekö taiteilija hyvä tanssimaan, vai olivatko ne haavekuvia. Musiikkiemies hän kyllä myös on. Hän soitteli meille maniskalla ja esitteli muitakin soittimiaan. Veikko ja Pentti yhtyivät soitantaan. Tapaaminen oli mielenkiintoinen ja mieliin painuva. Saimmehan nauttia niin taiteesta kuin yhdessäolosta viehättävien ihmisten seurassa.

Päivä jatkui paneelikeskutelulla aiheesta: - eläkeläisten ajankohtaisia kysymyksiä, yhteislaulutilaisuudesta, sekä illalla tanssiaisista.

21.6 nautimme lappilaisten yhdistysten esittämänä ohjelmakokonaisuudesta "Sydänääniä". Esitys koostui musiikista, lauluista, runoista, ajatelmista, ihmisen elämäkerrasta, erityisesti naisen näkökulmasta. Se oli kertomus vaikeuksista mutta myös iloista, joita elämään tuo tullessaan. Esitys oli niin tunteisiin herkästi vaikuttava, että jokainen varmaan koki jotain omaan elämään liittyvään. Kyyneleet nousivat useamman silmiin. Yleisö nousi seisaaltaan kiittämään ja taputtamaan. 
Huikeaa, huikeaa! Upea esitys!!! 
Kyllikki Vilander, joka oli ohjelman luonut ja ohjannut, oli tehtävässään onnistunut täydellisesti. Loistavaa työtä. Ja vain lappilaiset osaavat sen tehdä.

Kesäyön aurinkoa emme nähneet. Paljon kokemuksia rikkaampana, haikein ja hyvillä mielin kuitenkin lähdimme kotimatkalle.
Maija